Întrebări frecvente
O sedinta de haloterapie..
Sarea pură adusă de la Salina Târgu Ocna este mai întâi uscată, apoi încălzită şi introdusă în halogenerator. Acesta o macină în microparticule, de nivelul micronilor, după care o dispersează în camerele de terapie.
Microclimatul salinei este astfel format din aerosoli salini uscați de foarte mici dimensiuni.
Particulele saline inhalate ajută la dezinfectarea mucoaselor datorită ionilor de clor din compoziție și scad inflamatia și edemul de la acest nivel, datorită ionilor de sodiu.
Secrețiile de la nivel pulmonar sunt fluidificate și angrenate de particulele saline spre a fi expectorate.
Diferențele între salinele naturale și cele artificiale sunt majore, atât din punct de vedere al umidității, al temperaturii, al concentrației de sare, cat și al timpului necesar realizării terapiei în mod eficient.
Terapia cu sare este clasificată de catre organizatiile medicale în speleoterapie, realizată în peșteri sau alte spații naturale și haloterapie, realizată în camere artificiale special construite. La rândul ei, haloterapia poate fi realizată în camere active sau pasive.
La Terra Salin oferim haloterapie activă.
Terapia este realizată cu ajutorul halogeneratorului într-un mediu controlat din punct de vedere al salinității, umidității și temperaturii.
Efectele se pot observa chiar din timpul ședinței și durează între 24 și 48 de ore. În timpul ședintei, organismul reacționeaza la sare prin rinoree, strănut și tuse.
Studiile medicale arată faptul că efectele benefice la adulți se pot observa timp de 2-3 luni. Efecte adverse pot exista doar dacă în timpul ședintei copiii se joacă prea vioi cu sarea de pe jos.
Numărul ședințelor de haloterapie diferă în funcție de efectul dorit. Cele mai recomandate sunt curele saline, deoarece studiile efectuate pe pacienți adulți au demonstrat că imunitatea organismului crește după 10 – 15 ședinte efectuate zilnic. În cazul copiilor, este recomandat ca ședintele să se realizeze saptămânal în primii ani de viață.
Astmaticilor le este recomandat să participe la ședințe de haloterapie o data la 3 zile, de exemplu.
În sezonul alergiilor este pretabil să se vină zilnic, în cazul unor simptome greu de controlat.
Din pacate, nu.
Diferența dintre aerosolii de acasă realizați cu ajutorul aparatului de aerosoli sau a inhalațiilor și ceea ce oferim la Terra Salin este una majoră.
Dimensiunea particulelor saline umede este foarte mare, iar acestea pătrund până la nivel laringian și chiar până la nivelul bronhiilor primare.
Haloterapia oferită de Terra Salin asigură eficacitatea datorită faptului ca particulele sunt atat de fine încat patrund pana la nivelul alveolelor pulmonare, curățându-le din profunzime.
Analizele medicale nu sunt necesare înainte de a veni la salină, însă este benefică o discuție cu un medic de familie care cunoaște istoricul pacientului.
Haloterapia vine și cu contraindicații, în special asupra pacienților cu tensiune arteriala și neoplazii bronho-pulmonare.
Nu este indicat sa facem ședințe de haloterapie dacă suntem în perioada acută a unei patologii respiratorii! Sarea poate actiona ca un factor agravant în aceasta etapă.