Ce este haloterapia?
Haloterapia reprezinta terapia cu aerosoli salini uscați și se realizază cu ajutorul unui echipament medical numit halogenerator. În timpul sesiunii, acesta dispersează microparticule uscate de aerosoli în camere, garantând eficacitatea terapeutică. Pe tot parcursul sedintei, microparticulele de sare sunt inhalate și pătrund în adâncul plămânilor, bronhii, bronșiole și alveole.
Haloterapia este o formă de medicină alternativă care dovedește prin multitudinea de studii clinice proprietatile benefice ale sarii pentru a trata în mod natural diverse patologii. În Romania, această terapie este la început de drum, însă incepe să prindă rapid contur, medicii fiind din ce în ce mai deschiși spre alternativele naturale.
Beneficiile haloterapiei
Realizate în tandem cu medicina alopată, ședințele de haloterapie elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii, clorura de sodiu naturală având efect bactericid și virucid asupra virusului gripei, a stafilococului, a streptococului şi a bacilului pneumococic.
Halogeneratoarele folosite la Terra Salin fac parte dintr-un echipament medical avansat, fiind conectate la senzori speciali spectofotometrici care monitorizează în permanență concentrația de sare din halocameră.
Simptomatologic, terapia cu aerosolii salini uscați duce la dispariția dispneei şi a tusei, fluidizând totodată secrețiile bronșice. Desi nu putem garanta imunitate totală după efectuarea unui tratament, terapia cu sare ajută organismul prin stimularea celulelor care luptă împotriva agenţilor patogeni.
Recomandări medicale
Recomandări terapeutice furnizate de Dr. Anda Zaharia
Afecțiunile asupra cărora studiile clinice au dovedit efectele benefice ale aerosolilor salini uscați
Studiile extensive menţionează că, după efectuarea curei şi a şedinţelor de întreţinere săptămânale, patologiile care apar ulterior au o durată de 5 ori mai scurtă şi nu se mai complica la fel de mult.
Efectele după o şedinţă de haloterapie activă durează 24 ore. iar după o cură, cu frecvenţa zilnică, durează 2-3 luni, spun studiile
Copii
Imunitate: cură de 7-10 şedinţe, zilnic (**dacă nu apar efecte negative precum iritaţia ochilor sau a gâtului)
Durata şedinţei: 30-45 minute, în funcţie de vârstă, patologie actuală şi efectul dorit
- O şedinţă săptămânală de întreţinere a efectului antiinflamator şi pentru a curăţa mucoasele de eventualii agenţi patogeni
- O ședinţă atunci când apar primele simptome de exemplu nas înfundat și tuse.
Adulți
Imunitate: Cură: 10-15 şedinţe, în funcţie de patologie actuală şi efectul dorit
Durata şedinţei: 45 minute
- Frecvenţa şedinţelor diferă în funcție de patologie și evoluție.
- Patologie cronică (astm, rinita, alergie, bronșită, etc) – o ședință la 2 sau 3 zile, timp de minim 3 luni.
Laringita, Rinita, Sinuzita
Haloterapia poate ameliora simptomele laringitei, datorită efectului higroscopic al sării.
Particulele fine saline o dată ajunse la nivelul mucoaselor aparatului respirator și ORL extrag apa din țesut, determinând scăderea edemului și a inflamației. Scăderea edemului duce la lărgirea căilor respiratorii.
În plus, sarea este formată în procent de 98%din clor și sodiu, ceea ce îi conferă un efect bactericid.
În 72-87% din cazurile studiate acţiunea antibacteriana şi imunostimulativa are o influenţă benefică asupra mucoasei tractului respirator superior în patologii precum: rinita vasomotorie şi alergică, rinosinuzita cronică, adenoidita, faringita cronică, etc.
Recomandare – minim de 2 ori pe săptămână timp de 3 luni
Patologiile care se pot trata într-o halocamere sunt multiple, haloterapia având un impact masiv asupra starii de sanatate ale unei persoane, deoarece microparticulele de sare au efect antibacterian, antiinflamator, dezinfectant și mucolitic.
- Patologii respiratorii: Astm, Bronşită Cronică, Alergii respiratorii, Sinuzită, Rinită alergică, Pneumonie, Tuse tabacică
- Patologii infecțioase: Infecții bronho-pulmonare, Răceală, Tuse, Infecții virale, Gripă, Otită, Rinită, Infecții ale sinusurilor
- Patologii ale pielii: dermatită și psoriazis
- Patologii neurologice: depresie, stres și migrene.
Recomandari generale
Ședinţele de haloterapie se pot efectua și în timpul sarcinii.
Este indicat să consultaţi un medic specialist pneumolog înainte de a începe şedinţele de haloterapie.
Efectele benefice ale haloterapiei nu se observă după doar o şedinţă, asemenea salinelor naturale este necesară o cură de cel puţin 10 şedinţe.
Încurajați copiii să își sufle cât mai des nasul, atât în timpul sesiunii de terapie, cât și după efectuarea acesteia.
Este posibil să experimentaţi o senzaţie de uscăciune a căilor respiratorii în timpul sau după haloterapie. Acest lucru este normal.
Vă rugăm să ne aduceţi la cunoştinţa orice efect secundar al terapiei (pozitiv sau nu).
Pentru persoanele cu ten/piele uscată: folosiţi creme mai grase după terapie; efectul durează doar cât timp faceţi terapia.