fbpx

Ce este haloterapia?

În prezent, tot mai mulți oameni suferă de probleme respiratorii. De la poluare și smog la boli aeriene, polen și toxine, niciodată societatea noastră nu s-a mai confruntat cu o epidemie crescândă de afecțiuni respiratorii.

Haloterapia reprezinta terapia cu aerosoli salini uscați și se realizază cu ajutorul unui echipament medical numit halogenerator. În timpul sesiunii, acesta dispersează microparticule uscate de aerosoli în camera de sare, garantând eficacitatea terapeutică. Pe măsură ce vă relaxați în camera de sare, microparticulele sunt inhalate și pătrund în adâncul plămânilor, bronhii, bronșiole și alveole.

Haloterapia este o formă de medicină alternativă care dovedește prin multitudinea de studii clinice proprietatile benefice ale sarii pentru a trata în mod natural diverse patologii.

Haloterapia este recunoscută de corpul medical la nivel mondial, dovedind prin multitudinea studiilor clinice proprietățiile benefice ale sării în tratarea diverselor patologii pe cale naturală. În Romania, această terapie este la început de drum, însă incepe să prindă rapid contur, medicii fiind din ce în ce mai deschiși spre alternativele naturale.

Beneficiile haloterapiei

Realizate în tandem cu medicina alopată, ședințele de haloterapie elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii, clorura de sodiu naturală având efect bactericid și virucid asupra virusului gripei, a stafilococului, a streptococului şi a bacilului pneumococic.

Halogeneratorul folosit la Terra Salin este un echipament medical avansat, conectat la senzori speciali spectofotometrici care monitorizează în permanență concentrația de sare din halocameră. Echipamentul medical dispersează particule fine de sare care reusesc sa patrundă foarte adânc în aparatul respirator, până la nivelul alveolelor pulmonare, ajutând la creșterea imunității și la îmbunătățirea activității arborelui bronșic.

Simptomatologic, terapia cu aerosolii salini uscați duce la dispariția dispneei şi a tusei, fluidizând totodată secrețiile bronșice.

Terapia cu sare nu este însă un tratament miraculos, nu putem garanta imunitate totală după efectuarea unui tratament. Însa aceasta ajută organismul prin stimularea celulelor care luptă împotriva agenţilor patogeni.

Recomandări medicale

Recomandări terapeutice furnizate de Dr. Anda Zaharia

Afecțiunile asupra cărora studiile clinice au dovedit efectele benefice ale aerosolilor salini uscați

Haloterapia ajută organismul datorită efectelor de stimulare a producţiei și potenţare a efectelor macrofagelor şi fagocitelor. Acestea sunt celule din organismul nostru care luptă împotriva agenţilor patogeni.

Sarea nu este o substanţă magică, nu vă putem garanta că după efectuarea unei cure, nu vă veți mai îmbolnăvi.

Studiile extensive menţionează că, după efectuarea curei şi a şedinţelor de întreţinere săptămânale, patologiile care apar ulterior au o durată de 5 ori mai scurtă şi nu se mai complica la fel de mult.

Efectele după o şedinţă de haloterapie activă durează 24 ore iar după o cură, cu frecvenţa zilnică, durează 2-3 luni, spun studiile.

Copii

Imunitate: cură de 7-10 şedinţe, zilnic (**dacă nu apar efecte negative precum iritaţia ochilor sau a gâtului)

Durata şedinţei: 30-45 minute, în funcţie de vârstă, patologie actuală şi efectul dorit

  • O şedinţă săptămânală de întreţinere a efectului antiinflamator şi pentru a curăţa mucoasele de eventualii agenţi patogeni
  • O ședinţă atunci când apar primele simptome de exemplu nas înfundat și tuse.

Adulți

Imunitate: Cură: 10-15 şedinţe, în funcţie de patologie actuală şi efectul dorit

Durata şedinţei: 45 minute

  • Frecvenţa şedinţelor diferă în funcție de patologie și evoluție.
  • Patologie cronică (astm, rinita, alergie, bronșită, etc) – o ședință la 2 sau 3 zile, timp de minim 3 luni.

Laringita, Rinita, Sinuzita

Haloterapia poate ameliora simptomele laringitei, datorită efectului higroscopic al sării.

Particulele fine saline o dată ajunse la nivelul mucoaselor aparatului respirator și ORL extrag apa din țesut, determinând scăderea edemului și a inflamației. Scăderea edemului duce la lărgirea căilor respiratorii.

În plus, sarea este formată în procent de 98%din clor și sodiu, ceea ce îi conferă un efect bactericid.

În 72-87% din cazurile studiate acţiunea antibacteriana şi imunostimulativa are o influenţă benefică asupra mucoasei tractului respirator superior în patologii precum: rinita vasomotorie şi alergică, rinosinuzita cronică, adenoidita, faringita cronică, etc.

Recomandare – minim de 2 ori pe săptămână timp de 3 luni

Patologiile care se pot trata într-o halocameră sunt multiple, haloterapia având un impact masiv asupra vieții unei persoane cu simptome precum tuse, rinoree, otită, durere, dispnee şi nu numai.

Studiile au demonstrat că microparticulele de sare au efect antibacterian, antiinflamator, dezinfectant și mucolitic.

  • Patologii respiratorii: Astm, Bronşită Cronică, Alergii respiratorii, Sinuzită, Rinită alergică, Pneumonie, Tuse tabacică 
  • Patologii infecțioase: Infecții bronho-pulmonare, Răceală, Tuse, Infecții virale, Gripă, Otită, Rinită, Infecții ale sinusurilor
  • Patologii ale pielii: dermatită și psoriazis
  • Patologii neurologice: depresie, stres și migrene.

Recomandari generale

Ședinţele de haloterapie se pot efectua și în timpul sarcinii.

Este indicat să consultaţi un medic specialist pneumolog înainte de a începe şedinţele de haloterapie.

Efectele benefice ale haloterapiei nu se observă după doar o şedinţă, asemenea salinelor naturale este necesară o cură de cel puţin 10 şedinţe.

Încurajați copiii să își sufle cât mai des nasul, atât în timpul sesiunii de terapie, cât și după efectuarea acesteia.

Este posibil să experimentaţi o senzaţie de uscăciune a căilor respiratorii în timpul sau după haloterapie. Acest lucru este normal.

Vă rugăm să ne aduceţi la cunoştinţa orice efect secundar al terapiei (pozitiv sau nu).

Pentru persoanele cu ten/piele uscată: folosiţi creme mai grase după terapie; efectul durează doar cât timp faceţi terapia.

Scroll to Top